Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Foredrag: Kalkmalerierne i Stege Kirke v. Sissel Plathe

SEP
27

Foredrag: Kalkmalerierne i Stege Kirke v. Sissel Plathe


Dato Onsdag d. 27. september 2023, kl. 19:00
Sted Morten Reenbergs gård, Kirkepladsen 1, 4780 Stege
Foredrag: Kalkmalerierne i Stege Kirke v. Sissel Plathe

Kalkmalerierne i Stege Kirke

Særligt om Stegeværkstedet – et murermesterværksteds ”primitive” kalkmalerier med både religiøst og folkeligt indhold.

Selv skriver Sissel Plathe om foredraget:

Lige siden kalkmalerierne i Stege Kirke blev fundet for mere end 100 år siden, i 1494, har de mange indskrifter, menneske- og dyrefremstillinger samt ornamentik med cirkler, ranker og ”kruseduller” undret de besøgende i kirken. Det har nu vist sig, gennem min registrering på  Nationalmuseets hjemmeside om Danmarks Kalkmalerier og min egen forskning i murermesterværksteder, at udsmykningen i Stege Kirke ikke står alene. Den er malet af samme værksted som udsmykningerne i kirkerne i Magleby og Borre på Møn, i sidstnævnte er de blev overkalket igen, og i  Agersø kapel i Skælskør Kirke på Sydvestsjælland. Kalkmalerierne er sandsynligvis alle malet mellem 1490 og 1510, i en samtid hvor Elmelundeværkstedet, med store figurative udsmykninger, arbejdede i samme område. Ved fundet og restaureringen af kalkmalerierne i Magleby i 2015-2016 blev det muligt at ”komme under huden” på værkstedet og dets malere. Her kan vi se forarbejdet til udsmykningerne, hvor de har placeret deres stilladser, hvordan de har arbejdet med penslerne og hvilke problemer de har haft med malingen. Det har også været muligt at se ”forskellige hænder”, dvs. at flere håndværkere/murere i værkstedet har fået lov at ”svinge” penslen. Som noget helt unikt for Magleby Kirke blev der også fundet spor efter slitage ved vrængefigurernes munde. Hvordan og hvorfor de er opstået vil blive præsenteret ved foredraget!

Alle udsmykninger har enten malede indskrifter, monogrammer, bomærker eller figurer og vrængemasker, der for en stor del er blevet tolket og vil blive omtalt under foredraget. De for os ofte uforståelige forenklede motiver og indskrifter har i middelalderen kunnet læses og forstås ikke kun af præstestanden, men sandsynligvis også af menigmand.

Foredraget tager afsæt i Sissel Plathes forskning om middelalderens kalkmalerier og bogen "Gotikkens kalkmalerier" - læs mere om Sissel Plathes bog på Nationalmuseets hjemmeside:

Ny bog om oversete kalkmalerier i danske middelalderkirker (natmus.dk)